CV Nasıl Hazırlanır?

cv nasıl hazırlanır, cv hazırlamak, cv örneği

CV hazırlamak, iş başvuruları sırasında kendinizi tanıtabilmeniz için gereklidir. Klasik bir CV’de; kişisel bilgiler, iş bilgileri ve eğitim bilgileri yer alır. Bu bilgilerin belli bir düzen içerisinde ve şık bir tasarımla sunulması, işverenin gözündeki imajınız açısından önemlidir. Alelade bir CV yerine özenli hazırlanmış bir belge oluşturmanız sizin yararınıza olur.

İş hayatında hangi meslek grubunda olursanız olun rakiplerinizin sayısı bir hayli fazladır. Rakiplerinizden daha kolay fark edilmek için ciddi anlamda çaba sarf etmelisiniz. İşinizle ilgili eğitimler almak, dil becerilerinizi geliştirmek; bu süreçte yapabilecekleriniz arasında yer alır. Tüm bu deneyimlerinizi CV’de yansıtmanız da önemlidir.

CV hazırlamanın pek çok yolu vardır. Size çeşitli şablonlar sunan internet siteleri, programlar vardır. Bu sayede çok fazla vakit harcamadan etkileyici bir CV hazırlamanız mümkün olur. Etkileyici bir CV hazırlamanın yanı sıra özgeçmiş hazırlama, ön yazı hazırlama gibi konularda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu tür belgeleri firmalara online olarak sunsanız bile bir de basılı olarak belgeyi hazırlamakta fayda vardır. Böylece aniden iş görüşmesi için çağırıldığınızda belgeniz hazır olur.

Örnek Bir CV Nasıl Olmalı?

Örnek bir CV hazırlamak ve işverenlerin ilgisini çekmek için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken detaylar şöyledir:

  • CV’nizde gereksiz bilgiler vermekten kaçının.
  • Dil bilgisi kurallarına dikkat edin.
  • Çalışma hayatınız ve eğitim hayatınızdan bahsederken günümüzden geriye doğru gidin.
  • CV’nizde vesikalık bir fotoğraf olsun. Kesinlikle selfie pozlarınızı ve iş için uygun olmayacak nitelikte fotoğraflarınızı kullanmayın.
  • Online olarak CV’nizi gönderirken dosya uzantılarına dikkat edin. Her bilgisayarda ve akıllı telefonda açılmayacak türden uzantıları kullanmayın. PDF ve doc uzantılı dosyalar kullanabilirsiniz.
  • CV’nizde, söz konusu işe alınmanızı kolaylaştıracak niteliklerinizi mutlaka vurgulayın.

Deneyimsiz Bir Kişi Nasıl CV Hazırlamalıdır?

Herhangi bir iş deneyimi olmayan kişiler, genellikle CV’sinin boş kalmasından şikâyetçidir. Bu nedenle iş başvurularında bir nebze çekingen davranırlar. Ancak doğru CV hazırlama teknikleri kullanılarak henüz yeni mezunlar da işverenin dikkatini çekmeyi başarır.

Yeni mezunlar ve öğrenciler eğitim hayatlarındaki başarılarını vurgulamalıdır. Aynı zamanda staj deneyimleri, sınav başarıları gibi detaylardan da mutlaka bahsetmelisiniz. İlgi duyduğunuz dersler, üyesi olduğunuz kulüpler, toplum yararına yaptığınız çalışmalar da CV’nizin daha zengin görünmesini sağlar.

Öğrenci CV hazırlama sürecinde sizi güçlü kılan özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Örneğin; girişimci, lider, idealist gibi farklı nitelikler sizi iş hayatında başarıya götürür. Ekip çalışmasına yatkın olmak, güçlü iletişim gibi beceriler de işverenlerin olumlu kabul ettiği özellikler arasındadır.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

CV hazırlarken titiz davranmak ve baştan savma bir belge oluşturmamak önemlidir. Bunun için özellikle belli ayrıntılara dikkat etmelisiniz. Her CV’de olması ve olmaması gereken detaylar vardır.

Mühendis, stilist, moda tasarımcısı, web tasarım uzmanı gibi mesleklerde, CV’nin yanı sıra portfolyo da sunmalısınız. Böylece işveren sizin yaptığınız çalışmaları görerek işe alıp almama kararını daha kolay verir.

Kişisel Bilgilerinizde Hata Olmasın

İş başvurusu yaparken kişisel bilgilerinizde hata olmamasına dikkat etmelisiniz. Telefon numaranız, mail adresiniz doğru olmalıdır. Çocukluk ya da gençlik döneminde aldığınız ve iş başvurusu için pek de uygun olmayan mailleri kullanmamanız da önemlidir. Mail adresiniz isim ve soyadı şeklinde olmalıdır. Aktif olarak kullandığınız telefon numarasını CV’nize yazmalısınız.

Referans Ekleyin

CV’de referanslar için ayrı bir bölüm oluşturmalısınız. Üniversitedeki hocanız, işvereniniz, çalışma arkadaşınız referans olabilir. Referans olarak birinin ismini yazmadan önce o kişiye bilgi vermelisiniz. Aksi takdirde tanıdıklarınız, habersiz olarak numaralarını paylaşmanızdan rahatsızlık duyabilir.

Hobilerinizden Bahsedin

CV içerisinde hobilerinizden bahsetmelisiniz. Sıradan olmayan meraklarınız ve uğraşlarınız varsa bunları hobiler kısmında belirtebilirsiniz. Ancak bu kısımda gerçekçi olmanızda ve doğru olmayan bilgiler vermemenizde fayda vardır.

Sosyal Medya Paylaşımlarınız Konusunda Dikkatli Olun

İşverenler bir kişiyi işe almaya karar vermeden önce sosyal medya hesaplarınızı araştırır. Bu sayede sizin yaşantınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar. Özel hayatınızın, iş hayatınızı olumsuz etkilememesi için sosyal medya hesaplarınızı gizli konuma getirebilirsiniz. Eğer sosyal medya hesabınız herkese açık konumdaysa işverenlerin kafasında olumsuz algı oluşturacak paylaşımlardan kaçınmalısınız.

Siyasi eleştiriler, mevcut işinize ve işvereninize yönelik kötü yorumlar, işverene rahatsızlık verebilir. Öte yandan sosyal medyayı olumlu yönde kullanabilirsiniz. İşle ilgili katıldığınız etkinlikler, yaptığınız sunumlar hakkında sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz.

CV’nizi Çok Uzun Tutmayın

CV’nizi çok uzun tutmamak, bu süreçte dikkat etmeniz gereken detaylar arasındadır. İlkokul, ortaokul bilgileri ve işe alımda hiçbir fayda sağlamayacak gereksiz bilgileri paylaşmamalısınız.

ATS Sisteminden Yararlanın

Pek çok işveren yüzlerce başvuru arasından en uygun adaylara ulaşmak için eleme sistemi kullanır. Birçok adayın CV’si işverenin karşısına gelmeden filtreleme yöntemi ile elenir. ATS adı verilen bu sistemin Türkçe karşılığı aday takip sistemidir.

Bu sistemde anahtar kelimelerden yola çıkarak filtreleme yapılır. Örneğin sadece CV’sinde sosyal medya uzmanı ifadesi olan adaylar görüntülenerek geri kalan elenebilir. Bu nedenle işverenin filtreleme için kullanabileceği kelimeleri, CV’nizde geçirmeye dikkat etmelisiniz.

Ön Yazı Hazırlayın

Başvuru yaptığınız işte, sizi öne çıkaracak avantajlı yönler varsa bunları ön yazı ile belirtebilirsiniz. Örneğin işin gerektirdiği bir programı ne denli iyi kullandığınızdan, sektöre olan hâkimiyetinizden bahsedebilirsiniz. Pozisyonu neden istediğinizi ve işverene nasıl katkılar sunacağınızı da ön yazı kısmında anlatabilirsiniz.

İstediğiniz İşe Kavuşmak İçin Bunları Mutlaka Yapın!

Pek çok kişi işsizlikten ya da kendisi için uygun olmayan bir işte çalışmaktan şikâyetçidir. Ancak şikâyet etmek yerine hayalinizdeki işe sahip olmak için çabalamalısınız. İlk olarak hedefinizi belirlemelisiniz.İşin gerektirdiği nitelikleri kazanmak için eğitimlere katılabilirsiniz. Gerekli nitelikleri taşıdığınız takdirde hayalinizdeki işe sahip olmanızı sağlayacak kişilerle bağlantı kurabilirsiniz. Seminerler, kongreler bunun için iyi bir fırsat olabilir.

İşverenler Ne İster?

İş arama sürecinde sizin nasıl hayalleriniz varsa işverenlerin de beklentileri vardır. İşverenler hiçbir zaman kısa süreli çalışacak birini istemez. Uzun süreli ve sorunsuz çalışacak kişiler, işverenler için daha caziptir. Bunun mümkün olup olmadığını anlamak isteyen işverenler sizin kişisel özelliklerinizi ve deneyimlerinizi inceler. Özellikle önceki işinizden ayrılma nedeniniz, onlar için önemlidir.

Eski İşinizden Çıkış Nedeninize Bakarlar

İş arkadaşınızı taciz etmek, kavga, iş yeri malına zarar verme gibi gerekçeler olması halinde yeni bir iş bulma şansınız da azalır. Ayrıca bu tür durumların yasal yaptırımları olduğunu da unutmamalısınız. İş yerinde herhangi bir haksızlığa uğradığınızda hakkınızı yasal yollardan aramalı ve sürtüşmeye girmekten kaçınmalısınız. Aksi takdirde yeni bir iş bulma sürecinde zorlanırsınız.

İş Birliğine Yatkın Olmanızı İsterler

İşverenler için personel adaylarının iş birliğine yatkın olması da önemlidir. Özellikle ekip çalışması gerektiren işlere başvururken CV’nizde ekip çalışmasına olan yatkınlığınızı vurgulamalısınız. Proje çalışmaları, workshop katılımları, ekip çalışmasına yatkınlığınızı gösterir.

Her İşveren, Disipline Önem Verir

İşverenlerin dikkat ettiği önemli bir detay da disiplinli çalışmadır. Uzun süre aynı iş yerinde çalışmak, aynı iş yerinde üst bir pozisyona layık görülmek disiplinli yönünüzü vurgular. İş deneyiminiz yoksa öğrenciyken kulüplerde ve projelerde aktif olarak çalışmak da size artı puan kazandırır. İş arama yolculuğu her ne kadar zorlayıcı olsa da doğru adımlarla başarıya kolayca ulaşırsınız.