İş Başvurusu Yaparken Kendinize Sormanız Gereken 14 Soru

iş başvurusu ve mülakatta en öenmli 14 soru

Online bir platform üzerinden iş başvurusu yapmak, her ne kadar kolay bir süreç gibi algılansa da aslında ciddi bir olaydır. Online olarak birkaç tık ile işverene ulaşan başvurunuzun kabul görmesi için belli detaylara dikkat etmelisiniz. Bir iş başvurusu yapmadan evvel kendinize belli sorular sormalısınız. Özellikle bu on dört soruyu mutlaka kendinize sormanızda fayda var.

1.Başvurduğunuz İş, Sizin İçin Uygun mu?

Online olarak yayımlanan iş ilanlarında işverenler, adayların hangi nitelikleri taşıması gerektiğini belirtir. Ayrıca adayların eğitim seviyeleri, nasıl bir iş deneyimine sahip olmaları gerektiği konusunda da bilgi verilir. Eğer bu nitelikleri ve istenilen kriterleri taşımıyorsanız ilana başvuru yapmamalısınız. Birçok işveren filtreleme sisteminden yararlanarak ilan için uygun olmayan adayları eler.

Bu nedenle iş başvurusu yaparken “Belki kabul ederler.” gibi bir anlayışla hareket ettiğinizde genellikle sonuç alamazsınız. Örneğin firma en az 5 yıl deneyimli bir aday arıyorsa deneyimsiz bir adayın işe alınma şansı yoktur. Ancak Eğer “Tercihen en az 5 yıl deneyimli” gibi bir ibare varsa daha az deneyime sahip adayların da işe alınma ihtimali vardır.

2.Firma Hakkında Araştırma Yaptınız mı?

Online olarak iş başvurusunu tamamlamak, işe alım sürecinin ilk adımıdır. Genellikle adaylar bu aşamadan sonra firma hakkında araştırma yapmaya başlar. Ancak başvuruyu yapmadan evvel firma hakkında araştırma yapmakta fayda vardır. Firmanın hakkında yapılan yorumlar, firmanın gerçekleştirdiği faaliyetler araştırılmalıdır.

Firmanın çalışanlarından fikir almak, bu aşamada kafanızdaki soru işaretlerini giderebilir. Ancak her firma hakkında olumsuz yorum yapan çalışanlar olabilir. Bu nedenle tek bir kişinin sözüyle hareket etmemeli ve araştırma kapsamını genişletmelisiniz.

3.Firmanın Çalışma Koşulları Size Uygun mu?

İş yerlerindeki çalışma koşulları konusunda yasalarda düzenleme yapılsa da her firmanın kendine göre bir çalışma geleneği olabilir. Bazı firmalar iş saatlerini dönüşümlü olarak değiştirir. Bu nedenle gece saatlerinde de çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle çağrı merkezleri, oteller, fabrikalar gece çalışması yapar. Ayrıca ekiple çalışma, uzun saatler ayakta çalışma gibi durumlar söz konusu olabilir.

Firma, çalışma koşulları hakkında size bilgi verir. Çalışma koşulları size uygun değilse başvuru yapmamalısınız. Sağlığınız da çalışma koşullarına elverişli olmayabilir. Örneğin astım hastaları, tozlu ortamlarda çalışmamalıdır. Engelli bireyler, uzun süre ayakta kalmakta zorlanabilir. Bu gibi durumların varlığı halinde sağlığınızı düşünerek işe başvurmamalısınız.

4.CV’nizi Yeterince Dürüst Bir Şekilde Hazırladınız mı?

Bazı kişilerin sık yaptığı hatalardan biri CV’sini hatalı bir şekilde hazırlamaktır. CV’de gerçeğe aykırı bilgiler vermek, yaygın bir hatadır. İngilizce seviyesi, deneyim gibi konularda yalan söylemeye meyilli insan sayısı bir hayli fazladır. Ancak hatalı beyanlarda bulunduğunuz er geç ortaya çıkar. Bu nedenle en başından itibaren dürüst olmanızda fayda vardır.

5.Yüz Yüze Mülakata Hazır mısınız?

Yüz yüze iş mülakatı sırasında birçok kişi heyecandan ya da yeterince donanımlı olmamasından dolayı hata yapar. Bu nedenle yüz yüze mülakat sürecine özel bir hazırlık yapmalısınız. İlk olarak firma hakkında araştırma yapmanızda fayda vardır. Çünkü iş görüşmesi yapan yetkili, size firma hakkında sorular sorabilir. Öte yandan heyecanınızı kontrol altında tutmanız da önemlidir.

Heyecanınızı kontrol altına almak için nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Yüz yüze mülakata giderken uygun giyinmek de gerekir. Klasik bir takım elbise, döpiyes gibi kıyafetler genellikle tercih edilse de business casual bir tarz da tercih edebilirsiniz. Yüz yüze iş görüşmesi sırasında beden dilini doğru kullanmak da önemlidir.

6.Referanslarınız Yeterli mi?

Referanslar, işe kabul edilmenizde oldukça etkilidir. Özellikle iş başvurusu yaptığınız firmada çalışan bir referansınızın olması size daha fazla avantaj sağlar. Birçok firma kendi bünyesinde çalıştırdığı yöneticilerinin ve diğer çalışanlarının referansı ile işe alım yapar. Bunun yanı sıra üniversitedeki hocalarınız, önemli pozisyonlarda çalışan tanıdıklarınız da size referans olabilir.

7.İşverenin Hangi Soruları Sorabileceği Konusunda Bir Fikriniz Var mı?

İşverenlerin, iş görüşmesi sırasında sorduğu klasik sorular vardır. Bu sorulardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kendinizi tanıtır mısınız?
  • En son işinizden neden ayrıldınız?
  • Bizi tercih etme sebebiniz nedir?
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Maaş beklentiniz nedir?
  • Neden sizi işe alalım?

İş görüşmesi sırasında sorulan bu sorulara önceden hazırlık yapmakta fayda vardır. Görüşme öncesinde prova yaparak sorulara nasıl yanıt vereceğinize karar verebilirsiniz. Özellikle şirkete neler katacağınızdan, önceki işinizdeki başarılarınızdan bahsedebilirsiniz.

8.Sosyal Medya Hesaplarınızı Gözden Geçirdiniz mi?

İş başvurusu yaptıktan sonra sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirmelisiniz. Sosyal medya hesaplarınızda rahatsızlık verici paylaşımlar olmamasında fayda vardır. Aynı zamanda özel hayatınızı ortaya seren paylaşımları da gizli tutmalısınız.

9.Yüz Yüze İş Görüşmesinin Yapılacağı Yere Nasıl Gideceksiniz?

Yüz yüze iş görüşmesi yapılacak yere gitmek aslında çok fazla dikkate alınmayan ciddi bir süreçtir. Özellikle yaşadığınız şehirden farklı bir şehre gidecekseniz konaklama sürecini doğru planlamalısınız. Yaşadığınız şehirde iş görüşmesi yapacaksanız trafik detayını asla ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde geç kalma gibi bir sorun söz konusu olabilir.

10.Online İş Görüşmesi İçin Uygun Ekipmanlara Sahip misiniz?

Birçok işveren adaylara kolaylık sağlamak amacı ile online iş görüşmesi yapmayı tercih eder. Online iş görüşmesine katılacak olan kişilerin; iyi görüntü kalitesine sahip bir kameraya, sesi kesintisiz aktaran bir mikrofona ve sorunsuz bir internet bağlantısına ihtiyacı vardır. Bu sayede görüşme sırasında herhangi bir problem yaşamazsınız. Aynı zamanda sessiz bir ortam da online iş görüşmesi için gereklidir. Aynı evde yaşadığınız kişileri, iş görüşmesi hakkında bilgilendirmeli ve bulunduğunuz odaya girmemelerini söylemelisiniz.

11.İngilizce İş Görüşmesinde Kendini Yeterince İyi İfade Edebilir misin?

Birçok aday, İngilizce bilse de konuşma sırasında zorlanabilir. İngilizce iş görüşmesine önceden hazırlanmakta fayda vardır. Başvurduğunuz pozisyon ile ilgili İngilizce terimleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendi özgeçmişinizi İngilizce anlatabilmek ve becerilerinizi aktarabilmek için de çalışmalısınız.

12.Askerlik Hizmetini Yerine Getirdiniz mi?

Askerlik hizmetini yerine getirmiş olmak, birçok işverenin iş başvuruları sırasında istediği bir şarttır. Bazı işverenler ise askerlik hizmetini erteleyenlerin başvurularını da kabul eder. Bu nedenle iş başvurusu yapmadan evvel askerlik ile ilgili problemleri halletmelisiniz. Erteleme yaparak ya da askerlik hizmetini ifa ederek, iş başvurularının sorunsuz tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

13.İş İçin Önerilen Ücret Size Uygun mu?

İşverenler, iş görüşmeleri sırasında size ne kadar ücret alacağınızı söyler. Bu ücretin sizin için yeterli olup olmayacağına doğru karar vermelisiniz. Tüm masraflarınızı düşünerek ücreti kabul ya da reddetmenizde fayda vardır.

14.Çalışacağınız Şehirde Yaşamak İçin Koşullarınız Uygun mu?

Bazen kendi yaşadığınız şehir dışında bir yerde iş başvurusu yapmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda o şehirde yaşamınızı sürdürmek için yeterli geliriniz olmalıdır. Özellikle artan kiralar nedeniyle başka bir şehirde yaşarken kira giderini karşılamakta zorlanabilirsiniz.

Koşullarınız ya da alacağınız maaş, farklı bir şehirde yaşamak için uygun değilse kendi yaşadığınız yerde iş arayışına girebilirsiniz. İş görüşmeleri öncesinde, görüşme esnasında ve sonrasında tüm bu detaylara dikkat ederek kariyerinize doğru bir şekilde yön verebilirsiniz. Böylece uzun yıllar boyunca aynı işte çalışabilirsiniz.