İş Bulma Şansı En Yüksek On Dört Bölüm
İş bulmak; Türkiye’de iş olanaklarının yeterli olmaması nedeniyle her geçen gün daha da zorlaşıyor. Hal böyle olunca lise eğitimini tamamlayan öğrenciler, üniversitede iş garantisi olan bölümlere yöneliyor. Aslında sürecin bu şekilde değil de öğrencilerin yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre iş seçimi yapılması şeklinde ilerlemesi gerekir. Ancak iş olanaklarının çok kısıtlı olması, boşa okunan bölümler ve iş bulunan bölümler gibi bir algı oluşmasına neden oluyor.
Birçok öğrenci ilgisini çekmemesi ve keyif vermemesine rağmen istemediği bölümde okuyabilir. Sırf iş bulma şansı yüksek diye sevilmeyen bir bölümde okumak, öğrencilik hayatını zorlaştırır. Bazı öğrenciler bu nedenle okulunu yarım bırakmak zorunda kalabilir. Böyle sorunlar yaşamamak için bölüm seçiminde titiz davranmalısınız.
Türkiye’de Okunabilecek En İyi Bölümler
Bölüm seçimi yapılırken kendi ilginize göre hareket etmelisiniz. Örneğin matematikte zorlanan birisi, matematik derslerinin olduğu bölümlerde de zorlanabilir. Bu nedenle daha sözel bir bölüm tercih edilebilir. Ayrıca çizim yeteneğiniz yoksa bu yeteneği gerektiren bir bölüm de size uygun olmayabilir. Tabii ki tüm bunlar bir yana Türkiye koşullarında mezunları en hızlı iş bulan bölümler sıralamasına da bakmak gerekir. Aşağıda sıraladığımız mesleklerin genel itibarıyla daha fazla önünün açık olduğu söylenebilir.
1.Tıp Fakültesi
Mezunları en hızlı iş bulan bölümlerin başında tıp fakültesi gelir. Hekim ihtiyacı hem Türkiye’de hem de dünya genelinde fazladır. Ancak tıp fakültesi okumak son derece zordur. Hekimlik mesleğini icra etmek birçok nitelik gerektirir. Hekimlik mesleğini icra edebileceğinizi düşünüyorsanız tıp fakültesi okuyabilirsiniz.
2.Hemşirelik
Sağlık alanındaki işler, kolay iş bulmak için sıklıkla tercih edilir. Bu işlerden bir diğeri de hemşireliktir. Hemşireler, hastanelerin farklı polikliniklerinde, ameliyathanelerde, servislerde görev yapar. Hastalarla birebir ilgilenen ve hekimlere yardımcı olan hemşirelerin işleri de en az doktorlar kadar zordur.
3.Odyoloji
İşitme bilimi olan odyoloji, işitme ve denge incelemesi yapar. Odyoloji okuyanlar; anatomi, fizyoloji, kimya gibi dersler alır. Odyoloji mezunları yaptıkları testler neticesinde hastanın işitme cihazı kullanmasına karar verir. Bunun yanı sıra farklı cihazların kullanılması yönünde de karar verilebilir. Odyoloji mezunları odyolog ünvanı alır. Odyologlar hastanelerde ve işitme cihazı üretimi yapan yerlerde çalışabilir.
4.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde fiziksel aktivitelerin daha sağlıklı sürdürülmesi için gerekli tedavi süreci öğretilir. Ağrıların giderilmesi, fonksiyon bozukluklarının tedavi edilmesi gibi sorumlulukları olan fizyoterapistler, dört yıllık eğitim alır. Fizik tedavi bölümünde anatomi, fizyoloji, pediatrik rehabilitasyon gibi dersler vardır.
5.Pilotaj
Pilotaj bölümünde okuyan öğrenciler, pilot olmak için gerekli eğitimi alır. Teorik ve pratik eğitim neticesinde öğrenciler, pilot olmak için gerekli becerileri kazanır. Pratik eğitim aşamasında uçuş simülatörleri de kullanılır. Pilotaj bölümü mezunları doğrudan pilot olarak mezun olmaz. Pilot olarak görev yapmaları için pilot lisansı sınavından başarılı olmak gerekir.
6.Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde okuyan öğrenciler; psikolojik sorunları çözmek, sorunlarla başa çıkmak gibi konularda insanları yönlendirmek için gerekli becerileri kazanır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde eğitim süresi dört yıldır. Bölümde okuyan öğrenciler psikoloji alanında eğitim alır. Aynı zamanda kaynak tarama ve rapor yazma, meslek etiği gibi farklı dersler de vardır.
7.Aşçılık
Aşçılık bölümünde okuyan öğrenciler yemek yapmayı ve farklı ülkelerin yemek kültürlerini öğrenir. Bu sayede farklı yemekleri yapacak yeteneğe kavuşurlar. Aşçılık, iki yıllık bir bölümdür. Bu bölümden mezun olanlar; restoranlarda, otel mutfaklarında ve yemek şirketlerinde çalışabilir.
8.Lojistik
2 yıllık iş garantili bölümler arasında lojistik de vardır. Ancak bölüm mezunlarının kendini geliştirmesi de iş bulma noktasında önemlidir. Lojistik bölümünü bitirdikten sonra iş bulmak isteyenlerin özellikle yabancı dilini geliştirmesinde fayda vardır.
9.Uçak Teknolojisi
Uçak teknolojisi bölümünde; uçak bakımı, havacılık güvenliği, teknik detaylar gibi konularda eğitim verilir. Uçak teknolojisi bölümünden mezun olanlar havayolu şirketlerinde çalışabilir. Aynı zamanda havacılık sanayinde de iş bulmak mümkündür.
10.Gemi İnşaatı
Gemi inşaatı bölümünde gemi yapım aşamalarına yönelik dersler anlatılır. Bölümde; gemi elemanları, gemi geometrisi, teknik resim gibi dersler işlenir. Ayrıca bilgisayarlı çizim dersleri de verilir. Bu sayede öğrencilerin çizim yapma becerisi gelişir.
11.Çağrı Merkezi Hizmetleri
Çağrı merkezleri, tüketicilerin ürün ve hizmetlerle ilgili sorunlarının çözümünü gerçekleştirir. Aynı zamanda ürün ve hizmet tanıtımı da çağrı merkezi çalışanları tarafından yapılır. Ana dil seviyesinde yabancı dil bilenler, çağrı merkezlerinde farklı dillerde hizmet verebilir.
12-Yazılım Mühendisliği
Yazılım mühendisliği, her zaman geleceğin meslekleri arasında gösterilir. Dijital aletler, uygulamalar, bilgisayar programları, internet siteleri ve daha pek çok alanda yazılım kullanılır. Bu nedenle yazılım mühendislerinin iş alanı geniştir. Ancak bu bölümde okuyanların yazılım dilleri konusunda kendilerini geliştirmesi gerekir. Yazılım bölümünde yazılım inşası, diferansiyel ve integral hesap, algoritma tasarımı ve analizi gibi farklı dersler vardır.
13-Yapay Zekâ Mühendisliği
Yapay zekâ, insanın yapabileceği birçok görevi kolayca yerine getirebilir. İlerleyen süreçte yapay zekânın pek çok meslek dalının yok olmasına yol açacağından da bahsedilir. Ancak yapay zekâyı geliştiren de insandır. Yapay zekâ mühendisliği bölümünde de hem yapay zekâyı yönlendirmeye hem de ilgili yazılımları geliştirmeye yönelik eğitim verilir. Derin öğrenme, veri madenciliği, doğal dil işleme dersler arasında yer alır.
14-Matematik
Matematik bir bilim dalıdır. Analiz, soyut matematik, doğrusal cebir gibi dersler gören matematik öğrencileri mezun oldukları zaman farklı sektörlerde çalışabilir. Eğitim, ticaret, AR-GE gibi farklı alanlarda matematik mezunlarının çalışması mümkündür.
Kolay İş Bulmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Daha kolay iş bulmak isteyenler, yabancı dil öğrenmelidir. Ayrıca kendi meslekleriyle ilgili yeteneklerini geliştirmeye çalışmaları da son derece önemlidir. Örneğin rehberlik ve psikolojik danışmalık bölümünde okuyanlar, aile danışmanlığı, cinsel terapi gibi farklı konularda sertifikalar alabilir.
Kolay iş bulmak için öğrencilik hayatı boyunca staj yapabilirsiniz. Ayrıca alanınızla ilgili düzenlenen etkinliklere katılmak, okul hayatı boyunca aktif olmak, iş bulma sürecini kolaylaştırır.
İş Ararken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Gönlünüze göre bir iş bulmak istiyorsanız bazı detaylara dikkat etmelisiniz. İş yerinin bulunduğu yer, iş tanımı, maaş gibi farklı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Maddi sıkıntılar gibi farklı nedenlerle istemediğiniz bir işte çalışmak zorunda kalsanız bile iş arayışına devam etmelisiniz. Bu sayede daha iyi koşullarda iş bulabilirsiniz.