Otelde Çalışmak Zor mu?

otel iş ilanları

Otelde Çalışmak Zor mu?

Oteller, insanların konakladığı alanlardır. Özellikle tatil yerlerinde çok sayıda otel vardır. Butik konseptte ya da görkemli yapıda tesislerde yapılacak iş sayısı bir hayli fazladır. Otelde çalışmak isteyenler belli kriterleri taşımalıdır. Otelde çalışmanın zor olup olmadığı merak edilen konular arasındadır. Otellerde yapılacak işe göre zorluk seviyesi farklılaşır. Aynı zamanda otele göre de koşullar değişebilir.

Otelde Hangi Pozisyonlarda Çalışılır?

Otelde çalışmak isteyenlerin karşısına pek çok pozisyon çıkar. Ancak her pozisyonun gereklilikleri farklıdır. Otellerde çalışmak isteyenler, buna yönelik iş ilanlarını takip etmelidir. Online olarak ilanları takip edebilir ve farklı şehirlerdeki ilanlara bile kolay bir şekilde başvurabilirsiniz.

Muhasebe Personeli

Otellerin muhasebe birimlerinde bir ya da daha fazla sayıda personel çalışır. Otelin kapasitesine göre çalışan sayısı değişir. Muhasebe zorlu bir iş olduğu için bu alanda çalışacak kişilerin deneyimli olması gerekir. Muhasebe personeli, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve benzeri okullardan mezun olmalıdır. Ayrıca ticaret lisesi mezunları da muhasebe birimlerinde çalışabilir. Otelde çalışmak isteyenler, muhasebe alanını tercih ettiği takdirde esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmelidir.

Housekeeper

Otellerde en fazla ihtiyaç duyulan personellerden biri housekeeperlardır. Housekeeper, otel odalarının ve ortak kullanım alanlarının temizlenmesinden sorumludur. Nevresimlerin, havluların değiştirilmesi ve bu tekstil ürünlerinin düzgün bir şekilde durması için gerekenler, housekeeper tarafından yapılır. Housekeeper olmak isteyenlerin, temizlik sürecinde pratik hareket etmesi ve işleri eksiksiz yapması önemlidir.

Mutfak Personeli

Otelde çalışmak isteyenler, mutfak personeli olarak da çalışabilir. Otellerin mutfaklarında kahvaltı, öğle ve akşam yemeği için çeşitli yemekler hazırlanır. Yemekler, aşçı ve aşçı yardımcıları tarafından hazırlanarak pişirmeye alınır. Aynı zamanda mutfakta bulaşıkçı olarak çalışanlar da vardır. Aşçılık eğitimlerine katılarak otellerde mutfak personeli olabilirsiniz.

Resepsiyon Görevlisi

Resepsiyon görevlisi, otelde çalışmak isteyenlerin tercih ettiği meslekler arasındadır. Resepsiyonda çalışanlar, gelen konukların kayıtlarını ve ödemelerini alır. Aynı zamanda danışma görevi de görürler. Resepsiyon görevlisi olmak isteyenler yabancı dil bilmelidir. Bu sayede büyük otellerde çalışma fırsatı elde ederler.

Animasyon Sorumlusu

Animasyon sorumlusu, otellerde düzenlenen animasyonların koordinasyonunu sağlar. Animasyonların planlanması, ekiplerin organize edilmesi için işini düzgün yapacak bir sorumluya ihtiyaç vardır. Bu sayede animasyonların keyifli bir şekilde sürmesi mümkün olur.

Halkla İlişkiler Sorumlusu

Otelde çalışmak isteyenler için cazip işlerden biri halkla ilişkiler sorumlusu pozisyonudur. Bu işi yapanlar, kurum ve müşteri ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar. Kurumun imajına yönelik çalışmalar da halkla ilişkiler sorumlusu tarafından yapılan bir iştir. Sosyal sorumluluk projeleri ve farklı projeler planlanarak kurumun her zaman olumlu imaj çizmesi sağlanır. Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden mezun olanlar bu işi yapabilir.

Garson

Garsonlar, otellerin restoranlarında çalışır. Yemeklerin servis edilmesinden sorumlu olan garsonların çalışma temposu oldukça yoğundur. Kurumsal otellerde garson olmak isteyenlerin yabancı dilde konuşma becerisine sahip olması gerekir.

Masör ve Masöz

Beş yıldızlı otellerin birçoğunda spa merkezi vardır. Spa merkezinde çeşitli masajlar yapılır. Bu masajların profesyonel bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Masöz ya da masör olmak için eğitimlere katılabilirsiniz. Eğitim sonunda sertifika alarak çeşitli otellere iş başvurusu yapabilirsiniz.

Fitness Eğitmeni

Otelde çalışmak isteyenler için mevcut iş fırsatlarından biri de fitness eğitmenidir. Özellikle beş yıldızlı otellerde bulunan spor salonlarında fitness eğitmenine ihtiyaç vardır. Bu sayede spor salonuna gelenlere profesyonel danışmanlık ya da eğitim verilebilir.

Çocuk Bakıcısı

Otellerde ailelerin rahat vakit geçirmesi için kids club adı verilen alanlar bulunur. Çocukların eğlenceli vakit geçirebilecekleri alanlar olan kids clublarda bakıcılar, çocuklarla ilgilenir. Bu işi yapmak için çocuk gelişimi gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Ayrıca çocukları sevmek ve sabırlı olmak da önemlidir.

Bellboy

Otel girişlerinde bekleyen ve konukların valizlerini odalarına çıkaran görevliler, bellboy olarak anılır. Bu kişiler, konuklara güleryüzlü davranmalı ve kaliteli bir iletişim kurmalıdır. Bu sayede müşteri memnuniyeti artırılır.

Otelde Çalışmak İsteyenler Ne Okumalıdır?

Otellerde çalışmak isteyenlerin okuması gereken bölümler arasında farklı seçenekler vardır. Alakasız bölümleri okusanız bile gerekli nitelikleri taşıyorsanız otelde çalışma şansınız olur. Ayrıca sertifika programlarına katılarak da oteldeki işleri yapabilirsiniz. Otelde çalışmak isteyenlerin okuyabileceği bölümler şöyledir:

  • Otel işletmeciliği
  • Pazarlama
  • Yiyecek-içecek hizmetleri
  • Turizm fakültesi
  • İşletme
  • Halkla ilişkiler

Otellerde Çalışma Saatleri Nasıldır?

Otellerde çalışma saatleri vardiyalı olarak düzenlenir. Sabah vardiyası saat 08.00’de başlar ve 16.00’da biter. Akşam vardiyası ise saat 16.00’da başlar. Bu vardiya saat 24.00’de biter. Aynı zamanda 24.00-08.00 vardiyası da vardır. Mesailerin bunun dışında düzenlenmesi de mümkündür.

5 Yıldızlı Otelde Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

5 yıldızlı otelde çalışmak için dil bilmek gerekir. İngilizce ve farklı diller bilmeniz gerekebilir. Bu sayede otele gelen müşterilerle kolayca iletişim kurabilirsiniz. 5 yıldızlı otellerde resepsiyonda çalışanlar için fiziksel görünüm ve diksiyon önemlidir. Ayrıca her işin farklı gereklilikleri olabilir. Yönetici pozisyonları için deneyime önem verilir.